/* Link */ #et-secondary-nav .menu-item a{ position:relative; left:-955px; }

Savremeni cyber kriminal djeluje planski, fokusiran na poslovne operacije i s kriminalnim operacijama koju su orjentisane na realizaciju zadanog budžeta. Ako određena strategija nije dala očekivani rezultat, vrlo su brzi preokreti prema planu koji je učinkovitiji.

Posljednjih pet godina cyber kriminalci su preplavili organizacije sa velikim dijapazonom napada. Njihov cilj je bio jednostavan: bacite što veću mrežu i pokupite nagrade. Ali kako se razvijala cyber obrana, ovaj pristup više nije bio učinkovit. Veći dijapazon napada nije rezultirao većim nagradama. Promjene su bile neminovne.

U 2018. godini cyber kriminalci i akteri prijetnji počeli su odustajati od netargetiranih napada i okrenuli se ciljanim metama koje mogu lakše osvojiti. Taj je pristup bio je još prepoznatljiviji u 2019. gdje se ukupni volumen napada smanjivao, a isti su bili tačno targetirani s višim procentom uspjeha, posebno napadi usmjereni na zdravstvo i farmaceutsku industriju, te državne i lokalne vlade.

Sve navedeno zabilježili su istraživači iz SonicWall Capture Labs: 9,9 milijardi napada zlonamjernog softvera u 2019. godini – blagi pad od 6% u odnosu na prethodni period.

Izvješće o cyber prijetnji SonicWall 2020. pruža ključne podatke o cyber prijetnjama kako bi pomogli organizacijama i kompanijama da bolje razumiju na koji način kako cyber kriminalci razmišljaju i djeluju.

U nastavku donosimo kratki pregled izvještaja, a na sljedećem linku preuzmite detaljan izvještaj: 2020 SonicWall Cyber Threat Report

 

Executive Summary- 2020 SonicWall Cyber Threat Report

 

Executive Summary – 2020 SonicWall Cyber Threat Report